NUTS - NTNU Test Satellite, a Norwegian CubeSat Project

Eksperter i team skjøt sensor til værs fra Andøya

Written by: Roger Birkeland
Published: 21.04.16
I eksperter i team 2016 har tre grupper jobbet med å lage nyttelaster til studentraketten som blir brukt mellom annet av Romteknologi II-faget til NTNU. Det er NAROM som organisere feltkurset og oppskytingen går fra Andøya. En av gruppene ble helt ferdige med prosjektet sitt, og reiste til Andøya for å bli med på oppskytingen.
Fredag 15. April ble sensoren vår skutt opp med en rakett fra Andøya Space Center(ASC). Vi er en tverrfaglig gruppe på 6 som har designet og laget denne sensoren i faget «Eksperter i Team», med romteknologi som tema. Gruppen møttes for første gang i Januar, og har siden da jobbet med å lage en temperatursensor som måler temperaturen på utsiden av rakettkroppen på oppdrag fra NAROM (Nasjonalt senter for romrelatert opplæring).
Fire av oss ankom Andøya i propellfly Tirsdag 12. April, spente på hva vi hadde i vente. Endelig skulle arbeidet vårt settes på prøve. En taxi fraktet oss direkte til verkstedet, hvor vi fikk begynne å bli kjent med raketten, elektronikken og de andre som var der. Det var en gjeng fra faget «Romteknologi 2» ved NTNU der, som var de som opprinnelig skulle sende opp rakett. Vi var heldige, og skulle få haike.

2016-04-06-15.59.16
Brakett med temperatursensor

På grunn av stor pågang var det fullt på hotellet som ligger i tilknytning til rakettfeltet. Vår gruppe ble derfor innlosjert i en sjøbod med sentral beliggenhet og god utsikt utover havet. Den første natta blåste det såpass at det føltes litt som å ligge i telt, men påfølgende morgen var det fantastisk utsikt med blikkstille vann og nysnø på bakken. Rakettskytefeltet ligger også i idylliske omgivelser, omsluttet av en mektig tinderekke.
Innimellom ble det også holdt interessante forelesninger om Norsk romindustri og pågående forskning, kaffe og vaffel lunsj og ballongslipp. For vår del ble det fort hektisk i verkstedet. To begynte å lime fast to braketter som skulle festes på rakettkroppen, mens de andre to lagde en kabel som skulle koble vårt kort til senderen i raketten. Som forventet fungerte ikke alt på første forsøk, så det ble litt feilsøking og frustrasjon før vi kom i mål. Etter litt testing fikk vi montert sensoren på nyttelasten, og nyttelasten ble plassert i raketten. Det viste seg så at senderen til nyttelasten var ødelagt, og raketten måtte i sene nattetimer på Onsdagen åpnes og fikses.

samsungbackup-120
Gruppen og raketten!


Torsdag var det tid for oppskytning, og etter et morgenmøte og sikkerhetsgjennomgang gikk vi til hver våre poster. Nedtellingsprosedyren tok 1 time, hvor det var bestemte ting som skulle verifiseres og gjøres på forskjellige tidspunkt. Ved t = -15 minutter ble nedtellingen satt på vent på grunn av ustabil vind. Slik forble status til utpå ettermiddagen og at tiden kom for at vi måtte fly hjem. Raketten ble skutt opp Fredag morgen klokken 06:00. Det hadde vært kjekt å få med seg oppskytningen, men en slik forsinkelse må en nesten regne med. Vi har nå fått data, og kan lykkelige konstatere at vi har fått lesbar data.  
Nå gjenstår det å analysere resultatene, og skrive en god rapport slik at en annen gruppe kan bringe arbeidet vårt videre. Vi har hatt en fantastisk tur, og en flott opplevelse. Vi føler vi har lært mye og opplevd det som svært motiverende å få skutt opp det en har laget i en faktisk rakett. Tusen takk til Roger som veileder, og NAROM ved Christoffer.

2016-04-13-09.35.20
Stemningsbilde fra Andøya Space Center

Av: Jørgen Apeland, Steinar Myklebost, Magne Haneberg, Kåre Birger Lapstuen, Erlend Berg Buset & Petter Hemstad