NUTS - NTNU Test Satellite, a Norwegian CubeSat Project

Måling av temperatur i satellitt

Written by: Roger Birkeland
Published: 20.02.17

Read Article

Digitale temperatursensorer til studentrakett

Written by: Roger Birkeland
Published: 20.02.17

Read Article

GPS til studentrakett

Written by: Roger Birkeland
Published: 20.02.17

Read Article

Eksperter i team skjøt sensor til værs fra Andøya

Written by: Roger Birkeland
Published: 21.04.16

I eksperter i team 2016 har tre grupper jobbet med å lage nyttelaster til studentraketten som blir brukt mellom annet av Romteknologi II-faget til NTNU. Det er NAROM som organisere feltkurset og oppskytingen går fra Andøya. En av gruppene ble helt ferdige med prosjektet sitt, og reiste til Andøya for å bli med på oppskytingen.

Read Article

Bioteknologi og kubesatellitter

Written by: Martin Lygre Furevik
Published: 15.04.15

Gruppe nummer to ved årets EiT-landsby for romteknologi å bruke sitt semester på å lære mer om bioteknologi i rommet, og hvordan kubesatellitter kan brukes til biologiske forsøk.

Read Article

DGSN - Distributed Ground Station Network

Written by: Gudmund Gunnarsen
Published: 04.03.15

We are now working in group 5 on programming a system that can identify call sign beacons from satellites, with the goal of establishing positions and orbit parameters. Our part of the project, which was started by Andreas Hornig of the university of Stuttgart, Germany, is to determine signals from background noise, as well as finding the equipment necessary while keeping in mind price as well as availability. This last point is important as DGSN is based on having a large array of ground stations all over the world, with individual radio amateurs contributing.

Read Article

Vi bygger rakett!

Written by: Simeon Kristoffersen
Published: 11.02.15

Vi i gruppe 1 på EiT, Svein Grindheim, Erik Havikhagen, Simeon Kristo ffersen, Mathias Lundgren og Tom Vethaak skal bygge en modell av North Star. North Star er en norsk rakett under utvikling av ASC og Nammo og vil være spesialisert til å skyte cubesats opp i lav bane rundt jorda. Etter vellykket testing av motorene går prosjektet endelig fremover, og North Star vil være klar til rundt 2020. I mellomtiden vil vår modell bli det nest beste.

Read Article

SLiSS - Systemlogging i studentsatellitt

Written by: Lars Tore Vassli
Published: 11.02.15

Vi ønsker å utvikle et system som skal loggføre målinger og systemtilstandene til satellitten som skal lages gjennom studentsatellittprosjektet NUTS. Systemet vårt skal hente informasjon fra forskjellige sensorer, for så å lagre det i en logg sammen med et tidsstempel. Tilstandene vi ønsker å måle er temperatur, strøm ut og inn fra batteriene, spenning og muligens også satellittens orientering i rommet.

Read Article

Ny konfigurasjon av solcellepanel for økt strømproduksjon

Written by: Espen Strømme
Published: 04.02.15

Dagens konfigurasjon av CubeSat innebærer at all effektgenerering kommer fra solcellepaneler fastmontert på alle sideflater, utenom topp- og bunn-flaten. I dette prosjektet skal en ny løsning for effektgenerering modelleres, bygges og vurderes opp mot tidligere løsning.

Read Article

EPS – Strømmåling og estimering av batterikapasitet

Written by: EiT14EPS
Published: 05.03.14

Det var enighet på gruppa om at vi ville prøve å bidra til Cubesat-prosjektet, så da det viste seg å være behov for å kunne estimere hvor mye kapasitet det er igjen på batteriet på satelitten, bestemte vi oss for å prøve å bidra med det.

Read Article

Vakumkammer for temperaturtesting - Eksperter i Team 2014

Written by: EiT14Vakuum
Published: 04.03.14

Blant de mange tingene som bør testes på studentsatellitten NUTS før den sendes opp er dens temperatur i vakum. Dette er problematisk å få testet, siden testetid må bestilles, og garantier må gis mhp. gassutskilling, explosjonsfare ved overoppheting etc. Det kan også være vanskelig å sette opp nødvendige sensorer, eventuelt varmeelement, og kommunikasjon for logging inne i eksisterende vakumkammer på NTNU. Det er derfor ønskelig at NUTS-prosjektet har sitt eget vakumkammer som er bygget for deres testbehov. Dette vil tillate testing av satellitten eller komponenter til den selv med fare for at de kan eksplodere (som flg. av overoppheting).


Read Article

Testing av CSP - Eksperter i Team 2014

Written by: EiT14CSP
Published: 12.02.14

Cubesat Space Protocol (CSP) er en kommunikasjonsprotokoll spesielt designet for bruk i CubeSat-satellitter. I et tidligere fordypningsprosjekt har denne protokollen blitt integrert med utstyret om bord på studentsatellitten NUTS. Den eksisterende implementasjonen har dessverre ikke blitt testet tilstrekkelig til å kunne sendes opp uten å forvente problemer. Gruppa vår i EIT skal gjennomgå koden for kommunikasjon og utforme tester som gjør at det blir mulig å teste kritisk funksjonalitet selv ved fremtidige endringer. Hvis vi finner problemer med den eksisterende implementasjonen, skal dette utbedres.Read Article

Kameraprosjekt til EiT '14

Written by: EiT14Kamera
Published: 12.02.14

Nyttelasten ombord på satellitten er et kamera som skal ta bilde av jorden og, forhåpentligvis, sende dem tilbake. Per i dag er denne delen av prosjektet temmelig uferdig og trenger sårt litt oppmerksomhet. Vi skal:
  • Gi en oversikt over utfordringene ved å sende bilder tilbake til jorden
  • Utrede egnede bildeformater
  • Bestemme ett format som vi mener er best egnet
  • Prøve å implementere dette formatet på mikrokontrolleren ombord, gjerne ved å tilpasse en eksisterende implementasjon
Vi tror dette prosjektet blir spennende og nyttig, og gleder oss til å jobbe med det!

Read Article

Presentations from the NUTS project

Written by: Roger Birkeland
Published: 29.04.13

As usual, we gathered all project participants from both the experts in team and the graduating students to a common NUTS presentation day. During this day, the students presented their work this semester, to fellow students and guests. We had visitors from the Norwegian Space Center, who also sponsored this event by buying us pizza, Kongsberg Seatex and NAROM.

Read Article

EiT-NAROM oppdatering

Written by: EiT '13-gruppe NAROM
Published: 10.04.13

Hei Bloggen!


På NAROM-gruppa nærmer det seg sluttstilling av det som har blitt gjort i dette semesteret. Det viser seg dessverre at det ikke blir noe ferdig produkt, men vi har kommet godt på vei med å bygge rammeverket for det som vil bli en ny enkoder for NAROM-rakettene. 

Read Article

Radiosystem

Written by: EiT '13-gruppe radio
Published: 20.03.13

En viktig del av satellitten er kommunikasjonssystemet. Det har ikke så mye for seg å sende opp en satellitt for å ta bilder hvis man ikke er i stand til å få tak i bildene. Denne gruppen har derfor valgt å prøve å ordne et radiosystem for satellitten, da dette ikke eksisterer i skrivende stund. Gruppen består av tre studenter fra datateknikk, to fra elektronikk og en informatikkstudent. Siden systemet blir bestående av to mikrokontrollere skulle det ikke stå på kompetansen.

Read Article

Systemovervåking i studentsatellitt

Written by: EiT13-gruppe housekeeping
Published: 13.03.13

Vi ønsker å jobbe med et system for overvåkning av studentsatellittens tilstand. Systemet skal
registrere og loggføre målinger fra sensorer rundt omkring i satellitten. Disse sensorene omfatter
foreløpig strøm­ og spenningsmålere. Overvåkningssystemet forholder seg kun til
tilstandssensorer i satellitten — eksperimentelle data holdes utenfor.Read Article

Carpcomm

Written by: EiT '13 -gruppe bakkestasjon
Published: 10.03.13

Vi er en gruppe på 6 studenter som har valgt å ta for oss muligheten og nytten ved et nettverk av bakkestasjoner. Det er ønskelig med et nettverk av bakkestasjoner for å oppnå flere kommunikasjonsvinduer for satellitter. Carpcomm er et privat selskap som leverer "plug and play" bakkestasjoner. Softwaren for bakkestasjonen er en open source og er kompatibel med Carpcomm Space Network. Valget falt på Carpcomm da dette er et nettverk som er operativt i dag med et par bakkestasjoner.


Read Article

Fallskjerm og sko

Written by: EiT '13-gruppe rakett
Published: 10.03.13

Det er ingen av oss som er veldig glade i å skrive blogg, men må man så må man. Gruppen består av 6 studenter fint fordelt over matematikk, teknisk kybernetikk, elektronikk og materialteknologi. Vår oppgave består i å få en rakett opp i været, og ikke minst få den ned på landjorden igjen uten en skramme. :) For å få til dette skal vi lage en rakett og et styresystem for fallskjerm, slik at den forhåpentligvis også lander akkurat der vi ønsker at den skal lande.

Read Article

EiT NAROM - Sensorkort

Written by: EiT '13-gruppe NAROM
Published: 06.03.13

Vi er fem stk. studenter(fire fra elektronikk og en fra datateknikk) som har valgt å utforske mulighetene for å lage et nytt sensorkort for studentraketten til NAROM på Andøya. NAROM står for NAsjonalt senter for ROMrelatert opplæring, og er, som navnet tilsier, et nasjonalt senter for alle utdanninger innenfor romteknologi. Hvert år er det flere studenter som får muligheten til å dra til Andøya for å sende opp en rakett og det er denne studentrakettens sensorkort det skal tittes nærmere på.


Read Article

Test av landingsfartøy

Written by: EiT '12 Gruppe 6
Published: 01.05.12

EiT lakker og lir nu mot slutten for denne gang, og det er tid for å ta et vemodig farvel.
I dette siste innlegg presenteres det endelig konseptet.

Vi har kanskje ikke tilført satellitten så meget, men dette prosjekt har vært lystbetont seanse for oss. En fornøyelig video er vedlagt nedenfor, den snakker for seg selv.

Video 1 - En fornøyelig sak

Read Article

Nokre bilete og videoar frå EiT 2012

Written by: Roger Birkeland
Published: 01.05.12

Det kom mykje spennande ut frå Eksperter i team 2012. Nokre av gruppene har laga videoar som viser resultatet av arbeidet.

Read Article

Testing av oppsettet

Written by: EiT '12 Gruppe 5
Published: 28.03.12

Da har vi fått ferdig den trådløse styringen av spolene på satellitten. Se oppsettet i bruk!
.

Read Article

Fallskjermtest

Written by: EiT '12 Gruppe 6
Published: 28.03.12

Her er en video som viser hvordan skjermen oppfører seg.

Read Article

Kunst og håndverk

Written by: EiT '12 Gruppe 6
Published: 21.03.12

Ved hjelp av spesiallagde braketter til å feste airbagen og 24m2 med oransje nylonstoff ser vårt EiT prosjektet nå ut til å ta form.

Read Article

Vellykket utløsning av antenne!

Written by: EiT '12 Gruppe 4
Published: 07.03.12

Se video!

Read Article

Airbag, elektronikk, og chassis

Written by: EiT '12 Gruppe 6
Published: 07.03.12

Vi har fått tak i airbag, loddet sammen og programmert elektronikken og startet på chassiset til fartøyet vårt.

Read Article

Gruppe 4: Fremgang (29.02.12)

Written by: EiT '12 Gruppe 4
Published: 06.03.12

Ting tar form.

Read Article

Ultralydsensor

Written by: EiT '12 Gruppe 6
Published: 22.02.12

Endelig har vi fått ultralydsensoren!

Read Article

Oppgåver i EiT 2012

Written by: Roger Birkeland
Published: 22.02.12

Då er oppgåvene i Eksperter i team valt, og arbeidet er godt i gang!

Read Article

Project presentations - spring 2011

Written by: Roger Birkeland
Published: 05.05.11

On May 3rd, the current work of the students involved in the NUTS project was presented to project members, teaching staff and the participants from other organizations. The day was a success, judging from the comments from our guests. The guests came from Kongsberg Seatex, Radionor, University of Oslo, SINTEF, NAROM and Norwegian Space Centre.

Read Article